joi, 21 iulie 2011

Instalatia electrica a unui apartament

   In instalatia electrica a unui apartament cu doua camere sau a unei garsoniere majoritatea dintre noi avem doua circuite,unul de iluminat si unul de prize ca in schema de mai jos.O instalatie electrica este compusa in mare din urmatoarele componente:tabloul electric,conductori,tuburi de protectie,doze de derivatie si de aparataj,aparataje cum ar fi prize,intrerupatoare,comutatoare etc si receptoare electrice.Dupa cum a-ti observat nu am inclus si contorul deoarece acesta intra in proprietatea furnizorului,pe cand cele enumerate mai sus sunt ale proprietarului de locuinta.Daca ne referim la majoritatea blocurilor construite inainte de1989 instalatia acestora e facuta cu conductori de aluminiuAFY2X1,5mmp pe iluminat si AFY2X2,5mmp pe prize sau AFY2X2,5+FY1,5mmp pentru prizele de la bucatarie si baie care sunt prevazute cu impamantare,dar de asemenea sunt multe blocuri care au conductoarele de aluminiu,asa numitul intec,ingropate direct in tencuiala,fara tuburi de protectie.
     ATENTIE!Decuplati intotdeauna tensiunea cand lucrati intr-o instalatie electrica.
                       Acest material este pur informativ,iar interventia intr-o instalatie electrica trebuie facuta numai de catre un electrician autorizat.                                                                                                                                                                                              

6 comentarii:

  1. Salut Meseriasule,

    Intampin urm problema: am renovat apartamentul inclusiv prin schimbarea tabloului electric. incercand sa instalez o lustra am constatat ca nu am tensiune in fire si nici in intrerupator. Poti sa-mi spui daca are legatura cu montarea contorului? Mentionez ca exista tensiune in toate celelalte prize si intrerupatoare. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand spui de legarea contorului .de fapt tu te referi la montarea tabloului de sigurante ,caci daca contorul ar fi legat gresit fii convins ca nu ai avea tensiune in toata instalatia din apartament,asa ca inclin sa cred din ce miai spus ca ori nu este legat un circuit de iluminat in tablou ,asta in cazul in care ai mai mult de unul sau este vreo conexiune gresita intr-o doza de ramificatie

      Ștergere
  2. Casă veche din 1933 care are două circuite unu de prize și unu de iluminat fără impamantare la toate prizele dacă se poate aș avea o intrebare intrebare recent am instalat o centrală termică și vreau să montez o priză cu impamantare cum aș putea să fac aceea impamantare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Săpat un șanț de 80cm adâncime ,undeva în spatele casei, la peste un metru distanta de aceasta. Sunt electrozi speciali în comerț. Cumpărați 5 bucăți de 1,5 metri, pe care îi bateți în șanț la 3m unul de celalalt. Cu o platbanda zincata, ca și electrozii, se prinde de aceștia cu șuruburi și se protejează cu bandă anticorozivă. Trebuie să fie sub 4ohm.

      Ștergere
  3. Daca aveti bloc de protectie si masura pe cladire ar trebui sa aveti la coloana de alimentare dintre Bpm si tabloul de sigurante 3 conductori,al treilea e impamantarea,care are culoarea galben-verde.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere