sâmbătă, 25 iunie 2011

Cum se monteaza o fereastra din PVC

       Auzim foarte des folosit termenul termopan atunci cand ne referim la o fereastra din pvc sau al, desi este impropriu folosit, deoarece termopanul este practic sticla termoizolanta care se monteaza pe tamplarie.Acest termopan este format din doua coli de sticla,de regula de 4mm lipite intre ele cu ajutorul unei baghete  de aluminiu ,si etansat la cald cu solutii speciale.In interior geamul termopan are aer[nu este vidat,cum cred unii]sau are un gaz inert cum ar fi argonul.Sticla poate fi si ea de mai multe feluri:float,low-e,colorata in masa[fumuriu],stopsol[oglindat],decorativa.
 Cat despre profilele din care este confectionata tamplaria,ele pot fi din pvc ,al. sau lemn stratificat.Cele din aluminiu sunt cu bariera sau fara bariera termica,iar cele de pvc sunt cu camere de aer.Dupa cum stiti majoritatea firmelor de termopane au si montajul inclus in pret,insa daca v-ati cumparat niste ferestre second hand sau din marile magazine de instalatii si amenajari care comercializeaza si asa ceva,v-a trebui sa platiti pe cineva care se pricepe sa vi le monteze sau sa va descurcati singur.
                                             Montarea unei ferestre de PVC 
 
 
1.Demontarea tamplariei vechi
Ca sa montam o fereastra noua in primul rand trebuie sa o demontam pe cea veche,asta in cazul in care se inlocuieste o fereastra ,ptr ca sunt cazuri in care casa este noua si locurile sunt goale.Se incepe prin scoaterea cercevelelor vechi din balamale,se desface glaful exterior din tabla,apoi se taie tocul ferestrei cu un ferestrau in partea de jos,pe mijloc,dupa care se baga un levier sub el si se rupe latura cu latura. Atentie mare  cand demontati la muchiile peretilor din interior si la fatada.
Termeni uzuali:
ochi fix-partea unei ferestre care nu se deschide
ochi mobil-partea ferestrei care are deschidere,cereceveaua
panou fix sau vitrina-rama fixa fara deschidere
dubla-deschidere  sau deschidere oscilo-batanta-deschidere atat in plan orizontal cat si vertical
2.Montarea propriu-zisa
Scule si materiale necesare montajului:
a.bormasina cu percutie cu burghiu sds 6,5mm
b.bormasina electrica cu rotatie cu cap prelungitor,cu bit T30,burghiu metal de 6,5mm
c.boloboc,ruleta,surubelnita stea
d.lopatica calare sticla,ciocan de plastic
e.pene de lemn,suruburi de montaj de7,5x112 sau7,5x132mm,spuma poliuretanica
f.cale fixe de la 1-5mm si cale reglabile


 

Dupa ce am demontat tocul cel vechi,curatim locul si punem fereastra pe pozitie lipita de spaletul exterior.Se ia pene de lemn si se baga sub toc pana ce fereastra este la boloboc pe orizontala,apoi se pune bolobocul pe verticala ptr a se vedea unde se da prima gaura.Se gaureste tocul cu un burghiu de metal de 6,5mm pe inaltimile ferestrei la aproximativ 15-20cm de colturi,dupa care se incepe a se da prinderile in perete cu percutanta.Intotdeauna se prinde prima partea cu balamalele,daca fereastra cand este lipita de spaletul exterior este aplecata spre interiorul camerei cand puneti bolobocul pe verticala se da prima gaura in partea de sus,iar daca este aplecata spre exterior se da prima gaura in partea de jos,operatiunea se repeta si la cealalta inaltime pana se termina de fixat fereastra.Foarte important dupa ce am fixat-o este sa verificam daca atunci cand deschidem cerceveaua sta deschisa in orice pozitie in care o lasam,daca nu, inseamna ca fereastra nu este pusa cum trebuie in boloboc si v-a trebui s-o verificam si sa remediem defectul.
Dupa fixare incepem sa dam cu spuma in jurul tocului,atat in interior cat si in exterior.Trebuie avuta mare atentie cand se aplica spuma sa nu se dea exagerat,ptr ca ea lucreaza din momentul aplicarii si va incepe sa-si mareasca volumul.Dupa ce s-a intarit spuma,urmatorul pas e montarea geamurilor.

In cazul unei ferestre cu un ochi fix si unul mobil,prima data se monteaza cel fix,punanduse cale [distantiere]fixe sub colturile din stanga si din dreapta ale geamului.Trebuie sa fiti atenti ca aceste cale sa nu intre de tot sub geam,deoarece cand se bate bagheta exista pericolul sa se sparga sticla.Prima se bate bagheta de jos,apoi cea de sus,iar ultimele cele de pe inaltime,acestea indoiduse spre interirul ferestrei ptr a intra mai usor.La ochiul
mobil este putin mai complicat,fiindca sistemul de calare a geamului difera fata de cel fix.La cel mobil se folosesc 2 cale  reglabile care se pun in urmatorul mod:una in coltul de jos a cercevelei,in coltul cu balamaua,iar a doua in diagonala in coltul de sus al cercevelei.Se pune sticla in cercevea si peste aceste cale reglabile se mai pun si cale fixe,in aceasta operatie avand nevoie de o lopatica de calare ptr a ridica sticla si a baga calele .pana ce geamul se rigidizeaza in cercevea ,dupa care se strang calele reglabile,cerceveaua fiind ridicata in momentul acesta si nemai atingand in partea de jos in piesa de basculare iar apoi se bat baghetele si practic montajul se incheie.Ce mai ramane de facut este poate un mic reglaj,in eventualitatea in care  cerceveaua atinge in vreun blocator sau in piesa de basculare,dar ptr asta nu aveti nevoie decat de un inbus de 4 pe care il folositi atat la balamaua de jos cat si la cea de sus. 

Cum se instaleaza masina de spalat

                        

     1. Despachetarea

Ambalajele utilizate pentru a proteja partile interne ale masinii de spalat in timpul transportului trebuie indepartate inainte ca masina de spalat sa fie pusa in functiune pentru prima oara.
Utilizati o cheie de 10 mm pentru a indeparta cele 3 suruburi si distantierele din partea din spate,care tineau fixat tamburul ptr.tranport
Puteti observa acum orificiile care trebuie inchise  cu ajutorul capacelor care se afla in punga atasata masinii de spalat.
Asigurati-va ca ati indepartat toate aceste elemente din masina de spalat si pastrati-le pentru a le putea utiliza din nou pentru un transport viitor.
2. Pozitionarea
Instalati masina pe o podea solida, plana. Asigurati-va ca circulatia aerului in jurul masinii nu este impiedicata de mochete, covorase etc. Verificati ca masina sa nu atinga peretele sau alte piese de mobilier .
     3. Asezarea la nivel
O asezare la nivel corecta va preveni vibratiile masinii de spalat, zgomotul si miscarile masinii de spalat in timpul operarii.
Aduceti masina de spalat la nivel rotind surbul care este cel mai scurt.
Desfaceti ansamblul de fixare ( daca este necesar ridicati masina de spalat).
Atunci cand masina de spalat este stabila, pastrati-o nemisccata si strangeti piulita cat de mult posibil.

  4. Alimentarea cu apa

Montati furtunul de alimentare cu apa la un robinet special ptr. masina de spalat (20x27 mm). Nu uitati sa utilizati doar furtunul din dotarea masinii de spalat. Deschideti robinetul de alimentare cu apa.Nu racordati masina la un robinet cu apa calda.
Nu puteti prelungi furtunul de alimentare cu apa. In cazul in care acesta este prea scurt, cumparati un furtun mai lung conceput special pentru acest scop.

   5. Evacuarea

Furtunul de evacuare trebuie plasat in interiorul sifonului de scurgere(sau intr-o cada) la o inaltime intre 60 si 100 cm. Asigurati-va ca nu are cum sa cada.

  6. Conexiunea electrica

Conectati masina de spalat la sursa de alimentare monofazica de 230 V.
Sigurantele trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici: 10 A la 230 V.
Masina de spalat nu trebuie conectata la sursa de alimentare prin intermediul unui prelungitor sau a unui triplu stecher.
Verificati ca priza pe care o folositi ptr. masina de spalat sa aiba neaparat  impamantare !.

marți, 21 iunie 2011

Cum montam parchetul cu dublu-click

      Primul lucru este masurarea exacta a suprafetei pe care dorim sa o acoperim cu parchet laminat.Facem aria camerei,inmultind lungimea cu latimea si vedem cati metri patrati sunt de parchet,iar apoi facem perimetrul camerei pentru necesarul de plinta Materialele necesare  sunt: folia de izolare impotriva umezelii, polistirenul  extrudat de3.4.5mm  in cazul in care doriti si o izolare termica, parchetul , plinta de PVC sau MDF dibluri pvc Ø6,holtsuruburi de 5x60mm. Sculele necesare montarii parchetului sunt urmatoarele;
l, pene distantiere de dilatare,
2. ferastrau pendular.
3.o bucata platbanda de 40x4mm de 25cm in forma de Z[o veti folosi la perete cand aveti de imbinat bucati mici de parchet]
4.bormasina cu percutie cu burghiu SDS  Ø6
5.bormasina cu rotatie cu acumulator sau surubelnita cu cap stea
6.ruleta,creion,vinclu






Pasul 1. Daca pardoseala nu este perfect plana vom aplica o sapa autonivelanta. Timpul ei de uscare este de minim o zi ,dar daca ne permitem putem lasa spre uscare 2-3 zile,in special daca temperature din interior este scazuta,pentru a evita asfel aparitia mucegaiului sub parchet
Pasul 2.. Peste podeaua astfel nivelata asternem folia de PVC sau polietilena cu rol de bariera antivapori. Peste aceasta folie se asterne folia mai groasa de polietilena expandata. A doua folie are rolul izolarii fonice si a preluarii eventualelor denivelari foarte fine ale podelei.




                             



Pasul 3.Urmeaza montarea lamelelor de parchet. Pachetele de parchet laminat au lungimi de pana la 1.5 m. Ele se vor monta cu latura longitidinala orientata spre sursa principala de lumina. Astfel, daca in camera exista un singur perete cu ferestre, vom orienta lamela de parchet perpendiculara pe acel perete{sau perpendicular pe usa}. Incepem din partea stanga a camerei orientand uluca spre interiorul camerei.. Dupa fixarea primului rand se incepe al doilea rand cu bucata de placa care va ramas de la primul rand,astfel va asigurati ca nu veti avea imbinare langa imbinare si pierderile vor fi minime.Nu uitati sa puneti distantieri de dilatare pe toate laturile parchetului!
Parchetul cu dublu-clic se monteaza in doua moduri: prin batere sau prin presare,dar cel mai usor se imbina prin presare..
La imbinarea prin presare,la primul rand placa se ridica in sus de la capatul opus, se aseaza cap in cap cu placa de jos si se lasa usor in jos imbinarea realizanduse de la sine.
La celelalte randuri prima placa se aseaza pe lateral, apoi se vine cu alta placa, se aseaza cap in cap, se lasa in jos si se impinge cu putere in laterala pana cand canturile intra unul in altul realizanduse imbinarea.


Pasul4.Montarea plintei se face de regula in picioare,cu ajutorul diblurilor si holtsuruburilor,la colturi existand coltari,bineinteles dupa ce in prealabil s-au scos distantierii de dilatare.Plintele pot fi de doua feluri:de pvc sau de mdf.Avantajul celor de pvc  fata de cele de mdf este ca acestea au si un canal de mascare ptr.cablulu tv,si in acelasi timp mascheaza si capetele la suruburi
Ce trebuie sa avati in vedere,dupa ce ati montat parchetul este sa puneti un profil de aluminiu,asta in eventualitatea in care usa nu are prag,la imbinarea dintre parchet si gresie sau dintre parchet si parchet,deoarece in afara faptului ca este inestetic cu timpul placile se vor ridica de la acel capat si se vor deteriora.